SON DAKİKA: Galatasaray, İstanbul’da yeni bir tarih yazma çabasında…

Galatasaray, İstanbul’da ilk UWCL karşılaşmasını oynarken tarihe geçmek için çabalıyor.


Yarışmanın 24. yılında, İstanbul bu hafta Galatasaray SK’nın grup aşamasına ulaşma çabasını gösterdiği UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’ndeki ilk maçına ev sahipliği yapacak.

Hâkim Türk şampiyonları, 53,798 kişilik ikonik Ali Sam Yen Stadyumu’nda, 2. Tur eşleşmesinin ilk ayağında Slavia Prag’ı ağırlayacak. Galatasaray, ev sahibi Racing Union of Luxembourg ve Kazakistan’dan BIIK Shymkent’i yenerek dört takımlı mini turnuvada birinci turu geçen ilk Türk takımı oldu ve bu, on bir yıl aradan sonra gerçekleşti.

Çek forvet Andrea Stašková, bir Türk kulübü tarafından imzalanan ilk açıkça eşcinsel oyuncu olduğu söylenen, her iki maçta da gol attı ve eski Sparta Prag oyuncusu, birçok hemşehrisine karşı oynarken önemli bir figür olacak. UEFA kulüp katsayılarında Türk rakiplerinin 104 basamak üzerinde yer alan Slavia Prag, on birinci kez üst üste bu yarışmaya katılıyor ve 2016, 2018 ve 2019 yıllarında çeyrek finale yükseldi.

Mevcut forvetleri Klára Cvrčková, “kura kesinlikle bize zengin bir futbol geçmişine sahip güçlü bir rakip atadı” dedi. Güçlerine saygı duyuyoruz, ama aynı zamanda takımımızın kalitesine de inanıyorum. Bu tür maçlara maksimum bağlılıkla hazırlanıyoruz ve önümüzde zorlu bir çift maç olduğunu biliyoruz.

2021’de yarışmanın on altı takımlı grup aşaması tanıtıldığından beri, yalnızca on altı ülke temsil edilmiştir ve bunlardan sadece ikisi Doğu Avrupa’dan – Ukrayna’nın Zhytlobud-1 Kharkiv takımı ve Arnavutluk’un Vllaznia takımıdır. Belçika, Hırvatistan, İskoçya, Slovenya ve Türkiye’nin şampiyonları, bu hafta son eleme turunda yeni bir sayfa açma fırsatına sahip.

Türkiye, bu yarışmanın ilk dokuz edisyonunda UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde tek bir temsilciye sahip olmadı. 2010 yılında, Ankara’nın Gazi Üniversitesi, Danimarka’da düzenlenen turnuvada dördüncü takımlı eleme grubunda sonuncu olarak ülkenin ilk temsilcisi oldu ve ev sahibi Brøndby IF’ye 12-0 mağlup oldu.

Forbes Daily: 1 milyondan fazla Forbes Daily abonesine katılın ve en iyi hikayelerimizi, özel haberlerimizi ve günün haberlerinin temel analizini her hafta içi gelen kutunuza alın.

Kaydolduğunuzda, Hizmet Şartlarımızı kabul etmiş olursunuz ve Gizlilik Bildirimimizi kabul ettiğinizi beyan edersiniz. Forbes, reCAPTCHA ile korunmaktadır ve Google Gizlilik Politikası ile Hizmet Şartları geçerlidir.
Ataşehir Belediyesi, İstanbul’un bir banliyösünden, önümüzdeki iki sezon için Türk şampiyonu olarak nitelendirildi. İkincisinde, kendi ülkelerinden Avrupa yarışmasında galip gelen ilk kadın takımı oldular ve açılış maçlarında Litvanya’nın Gintra Universitetas takımını yendiler, ancak yine de gruplarından çıkmayı başaramadılar.

Sonraki üç sezon boyunca, Türkiye’yi İzmir’in Konak Belediyesi temsil etti. 2013’te, son 32’ye ulaşmak için eleme grubundaki üç maçı da kazanarak etkileyici bir çıkış yaptılar. Polonya’nın RTP Unia Racibórz takımına karşı, İzmir Alsancak Stadyumu’nda 3,532 taraftar, Türkiye’de düzenlenen ilk Kadınlar Şampiyonlar Ligi maçını izlemek için toplandı ve Konak, ikinci maçı berabere tamamlayarak son 16’ya yükseldi.

Yolculukları, Avusturya’nın Neulengbach takımına karşı 6-0’lık toplam skorla mağlup olarak orada sona erdi, ancak bu, ülkenin bu yarışmadaki en iyi performansı olarak kalıyor. Son 16’ya ulaşmak, Galatasaray’ın gelecek hafta grup aşamasına katılarak örnek alabileceği bir başarı olacaktır.

Türk futbolundaki en başarılı kulüp olan Galatasaray’ın kadın bölümü, yalnızca 2011 yılında genç kızlar için bir yan dal olarak kuruldu. İngiltere’deki Manchester United ile paralel olarak, kulüp 2016 yılında ekonomik koşullar nedeniyle kadın futbol departmanını kapatma kararı aldı ve nihayetinde 2021’de bir kadın A takımı kurdu.

İlk Türk Süper Lig şampiyonluklarını kazanmaları sadece üç sezon sürdü ve bir önceki yılın şampiyonu Ankara BB FOMGET’in iki puan önünde tamamladılar. Mayıs ayında Ali Sam Yen Stadyumu’nda 52,430 destekçinin önünde, iki yerel ulusal şampiyon takım, erkek takımlarıyla birlikte elde ettikleri başarıları kutladı.

Başantrenörleri Metin Ülgen, “Galatasaray’ın şampiyon olarak adını yazdırdığımız için çok mutluyum.” dedi. Sezonun başından beri buna inanmıştık. Çok disiplinliydik. Gündüz gece çalıştık. Bundan daha büyük bir mutluluk bilmiyorum. “Sırtımızda daha büyük görevler var ve bu görevleri en iyi şekilde yerine getirmek ve Avrupa’da başarılı olmak istiyoruz.”

1989 Avrupa Kupası yarı finalistleri olan Galatasaray erkek takımı, 1990’larda İstanbul’daki korkutucu bir ev sahibi desteği eşliğinde sergiledikleri performanslarla kıtanın dört bir yanında adını duyurdu. 1993’te Manchester United’ın ziyareti için açtıkları “Cehenneme Hoş Geldiniz” pankartı, Ali Sami Yen Stadyumu’ndaki Şampiyonlar Ligi gecelerinin simgesi haline geldi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*