Deelname WK gravel van Van der Poel onzeker

Ten Dam, die deze tak van wielrennen in Nederland op de kaart zette, is sinds april 2024 de officiële bondscoach van de Nederlandse gravelkampioenschapsteams.

De derde editie van het WK staat gepland voor 5 en 6 oktober, na de overwinningen van Gianni Vermeersch (2022) en Matej Mohorič (2023) in het Italiaanse Veneto in de eerste twee edities.

Bij het eerste WK zag Van der Poel zijn Belgische ploeggenoot Gianni Vermeersch winnen. Na afloop sprak de Nederlander zich positief uit over zijn uitstapje naar het gravel, maar hij reed pas een week later de Serenissima Gravel. “Ik zie het als een combinatie tussen wegwielrennen en veldrijden, dus het zou in de toekomst een mooie discipline kunnen worden.

Het is mooi dat je dezelfde houding kunt aannemen als op de racefiets, dat is makkelijker dan bijvoorbeeld overstappen op mountainbiken. Het was een hele mooie ervaring”, zei hij destijds.

Vorig jaar was Van Aert de man om in de gaten te houden aan de start, maar pech verhinderde dat de Belg om de medailles kon strijden. “Het was toch een geweldige ervaring. Ik wil graag nog eens terugkomen, want dit is iets wat bij me past. Ik heb ervan genoten, maar alles moet kloppen”, zei hij na afloop. Hij wilde die woorden kracht bijzetten met deelname in Leuven, maar zoals bekend gooide zijn valpartij in de Vuelta hem terug.

De organisatoren hoopten gretig op deelname van minstens één van de twee, maar wat is de status van Van der Poel precies? Alpecin-Deceuninck maakte onlangs de resterende wegwedstrijden voor de Nederlander bekend, die eindigen met het WK in Zwitserland op 29 september. Dat laat ruimte voor een potentieel WK Gravel, maar volgens bondscoach Ten Dam moeten we daar niet op rekenen.

“Ik heb een probleem: wie wordt de kopman van de ploeg?”, vroeg de coach zich af in zijn podcast Live Slow Ride Fast. “Ik was in gesprek met Christoph Roodhooft en ik had zes Nederlandse renners in gedachten. Op een gegeven moment heb ik Mathieu niet eens meer ter sprake gebracht, omdat ik dacht: dat gaat niet gebeuren. Het is een parcours dat hem ligt, maar hij is erg onzeker”, aldus Ten Dam in de update.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*