NET BINNEN: Fernando Alonso stelt de raceban van Kevin Magnussen ter discussie

Aston Martin-coureur Fernando Alonso heeft zijn medeleven betuigd aan Haas-coureur Kevin Magnussen, nadat deze tijdens de Italiaanse Grote Prijs een raceverbod kreeg vanwege contact met de A524 F1-auto van Pierre Gasly. Alonso onthulde dat hij het niet begreep dat Magnussen zo’n zware straf kreeg voor een incident.

De Deen kreeg twee extra strafpunten op zijn superlicentie voor een botsing met Pierre Gasly bij Bocht 4, samen met een tijdstraf van 10 seconden. Dit bracht zijn totaal op 12 punten in het afgelopen jaar, wat resulteerde in een automatische raceban voor de komende Grote Prijs van Azerbeidzjan in Bakoe, die gepland staat voor half september.

Hoewel de botsing niet ernstig genoeg was om een van de auto’s uit de race te dwingen, oordeelden de racecommissarissen dat Magnussen’s actie onveilig en ongecontroleerd was. Als gevolg daarvan werd hij geciteerd voor het schenden van Artikel 2(d) van Hoofdstuk IV, Bijlage L, van de FIA Internationale Sportcode.

Dit is de eerste keer sinds de invoering van strafpunten in 2014 dat een bestuurder een schorsing voor één race heeft gekregen. Alonso bekritiseerde de beslissing als zijnde streng en betoogde dat strafpunten bedoeld waren om gevaarlijk rijgedrag en soortgelijke overtredingen aan te pakken, niet om te leiden tot raceverboden. Hij vertelde de media:

“100%.” Want, ik bedoel, strafpunten, zoals we al vaak hebben besproken, zouden moeten zijn voor gevaarlijk rijgedrag, iets dat een gevaar vormt voor de sport en voor anderen.

“En ik denk dat een paar van die punten die hij heeft verzameld, ik weet het niet zeker.” Ik heb de lijst hier niet. Maar soms is het gewoon pitstraat, witte lijn, onveilige releases, al dat soort dingen. Ik bedoel, dit is een onderdeel van de race.

“Dit is een drive-thru.” Dit is een straf van vijf seconden. “Ik begrijp de straffen voor racen, maar de straffen voor veiligheid zijn iets moeilijker te begrijpen.”

De Spanjaard was niet de eerste die zijn mening uitsprak in het voordeel van de Haas-coureur. Gasly, die betrokken was bij het voorval met Magnussen, vertelde dezelfde bron gisteren dat de straf “oneerlijk” was. Hij zei:

“Er vertelde iemand me dat hij een straf van 10 seconden kreeg.” Ik ben daar een beetje verbaasd over, omdat hij het probeerde, maar het was een beetje van wiel tot wiel en uiteindelijk heb ik echt geen tijd verloren. Ik ben een beetje verrast.

“I hoop dat ze daar op de een of andere manier op kunnen terugkomen, want dat zou zeker onrechtvaardig zijn.” Ik doe het graag – ik zal kijken wat ik kan doen. “Dat zal heel oneerlijk aanvoelen voor het voorval dat het was.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*