HARTVERWARMEND NIEUWS: Max Verstappen is de snelste in de Italiaanse…

F1 ITALIAANSE GP: VERSTAPPEN SNELSTE IN FP1 NA ANTONELLI CRASH

Leider in het kampioenschap Max Verstappen zet een 1m21.676s benchmark neer nadat debutant Andrea Kimi Antonelli crashte bij debuut in F1-weekend

Red Bull-coureur Max Verstappen was de headliner van een met een rode vlag afgelaste openingstraining op de Grand Prix van Italië, aangezien Andrea Kimi Antonelli’s eerste Mercedes-sessie slechts 10 minuten duurde met zijn Parabolica-shunt.

Antonelli kwam meteen op gang op de zachte banden en noteerde een 1m23.955s om bovenaan te komen, hoewel zijn openingspoging werd overschaduwd door tijdelijke teamgenoot Lewis Hamilton en McLaren’s Lando Norris.

Tijdens een tweede tour met dezelfde zachte banden leek Antonelli op basis van zijn eerste twee sectoren weer bovenaan te komen, maar verloor de achterkant door de Parabolica en eindigde met zijn auto die spinde in de muur.

Na een onderbreking van 13 minuten om de nodige schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, werd de sessie hervat. Verstappen was even de koploper voordat hij werd ingehaald door Alex Albon en Valtteri Bottas, toen de tijden opliepen tot 1m22s en de coureurs de opnieuw geprofileerde Rettifilo- en Ascari-bochten probeerden te verkennen.

Hamilton keerde terug naar de top van de ranglijst met een 1m22.214s op zachte banden, maar Bottas bleef verrassen en ging nog sneller met een 1m22.127s – een tijd die een tweeledige aanval van een latere poging van Ferrari op zachte banden doorstond. Sainz leek de Fin te willen overtreffen, maar verloor momentum door de Parabolica en trok zich terug.

Bottas’ inspanning werd neergehaald door Leclerc tijdens een andere run, toen de Ferrari-coureur een 1m21.904s neerzette op een gebruikte zachte set. Dit werd bijna geëvenaard door Norris, die slechts 0,013s achter lag. Verstappen kwam vervolgens op voorsprong met een tijd van 1m21.676s, waarbij hij een nieuwe set zachte banden inzette om de snelste rondetijd te behalen.

Dit was 0,228s sneller dan Leclercs vorige record, aangezien de Ferrari’s door Norris’ inspanning werden gescheiden van de top vier. Bottas’ eerdere benchmark bleef goed genoeg voor de vijfde plaats overall.

Oscar Piastri werd zesde, voor voormalige sessietoppers Hamilton en Albon, terwijl Sergio Perez (Red Bull) en Fernando Alonso (Aston Martin) de top 10 completeerden.

Debutant Franco Colapinto was 17e voor Williams, met exact dezelfde rondetijd als de 18e geplaatste Esteban Ocon (Alpine). De Argentijn had aan het einde van de sessie ternauwernood een moment ontweken dat vergelijkbaar was met dat van Antonelli door de achterkant te verliezen in de Parabolica, maar wist genoeg te remmen om de muur te ontwijken en de grindbak te ontwijken.

Antonelli zorgde ervoor dat de tijdsvolgorde stabiel bleef, omdat hij zijn openingsronde niet kon verbeteren. Hij lag 2,2 seconden achter op de uiteindelijke tijd aan het einde van de sessie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*